YPSN logo met web Menu

RobijnConcertzaal

De RobijnConcertzaal is een intieme, sfeervolle zaal die plaats biedt aan ruim 100 bezoekers. Sinds een aantal jaren wordt op de zaterdagmiddag de serie Robijnconcerten georganiseerd. Zoals u van ons mag verwachten, worden alle concerten op een Steinway & Sons concertvleugel uitgevoerd.

robijnconcertzaalDeze serie is er speciaal op gericht om jong aankomend (piano)talent een podium te bieden. De concerten hebben een uiteenlopend karakter, van solistisch optreden tot kamermuziek en van kinderconcerten tot swingende jazz ensembles. De RobijnConcertzaal biedt bezoekers:

  • boeiende concerten
  • goede bereikbaarheid (aan de A9)
  • ruime parkeergelegenheid
  • gezellige foyer

Bent u nog niet op de hoogte van onze concerten? Neemt u dan eens een kijkje in onze agenda. Vást en zeker vindt u daar ook uw concert! 

 

Concertagenda

Hieronder treft u in chronologische volgorde de concertagenda aan van de RobijnConcertzaal in 2017:

 

 50A3114 kende v2 copy

 

Zaterdag 21 januari

Recital Jolente De Maeyer (viool) en Nikolaas Kende (piano)

Violiste Jolente De Maeyer, die onlangs de prijs 'jonge belofte van het jaar' van de Belgische radio won, vormt samen met pianist Nikolaas Kende al 13 jaar een duo. In die tijd hebben zij door heel Europa opgetreden, maar ook in Amerika (Texas, Californië) en Afrika (Mozambique, Zuid-Afrika).

Solo hebben beide musici een indrukwekkende staat van dienst in binnen- en buitenland en mochten zij vele prijzen op hun naam schrijven.

Het duo De Maeyer-Kende nam in 2016 hun debuut-cd op. Deze cd is opgebouwd rond de legendarische Kreutzersonate, Sonate no. 9 in A, Op. 47 van L. van Beethoven. Deze sonate bleek onspeelbaar voor violist George Augustus Polgreen waardoor Beethoven ze 'tweedehands' opdroeg aan de vioolvirtuoos Rudolphe Kreutzer.

Ook tijdens dit Robijnconcert heeft dit veelgeprezen duo genoeg technische en muzikale uitdaging met een prachtige selectie aan muziek uit de romantiek.

Programma:
L. van Beethoven - Sonate no. 8 in G, Op. 30
F. Mendelssohn - Sonate in f, Op. 4
F. Schubert - Sonate in A, Op. 162, D.574 'Grand Duo'

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  MD Saruwatari13606

 

Zaterdag 11 februari

Pianorecital door Mitsuko Sarawatari

Mitsuko Saruwatari studeerde aan de Toho Gakuen School of Music in Tokyo. Met een stipendium van de Nederlandse regering vervolgde zij haar studie bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Vervolgens verdiepte zij haar spel in Londen onder leiding van John Bingham. Tijdens haar studie won zij o.a. de eerste prijs van het muziekconcours voor Franse muziek in Kyoto. De laatste tien jaar is zij regelmatig te beluisteren op de Nederlandse podia als pianiste van het Uriël Ensemble met leden van het Concertgebouworkest. Zij treedt regelmatig op als gastpianist bij ensembles en speelt soloconcerten in verscheidene Europese landen en haar geboorteland Japan.

Programma:
F. Schubert - Drei Klavierstücke D946
R. Schumann – Kreisleriana Op. 16

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Daisy Correia Uma casa Portuguesa hommage aan Amalia Rodrigues foto Jan Klupper

 

Zaterdag 11 maart

Uma casa Portuguesa

Daisy Correia (zang), Frank Keijzer (piano) en Sander Tijburg (gitaar)

Daisy Correia brengt met Uma casa Portuguesa een hommage aan zangeres Amália Rodrigues. Ze zingt niet alleen fado’s van Amália, maar vertelt ook over het leven, het werk, de angsten en de triomfen van een zangeres die zei alleen op het podium te kunnen leven en zich een weg moest banen door een leven vol drama. Amália Rodrigues (1920-1999) was de koningin van de fado. Dankzij haar klinkt het Portugese levenslied nog steeds door tot in alle uithoeken van de wereld. Wie was deze vrouw achter de schijnwerpers? Waar kwam de pijn vandaan die in haar fado’s nog altijd voort klinkt?

Daisy Correia, kind van twee culturen (Nederland/Portugal) ontdekte de fado op jonge leeftijd. Na het bijwonen van een fadoconcert in Portugal sloot ze de fado in haar hart en zocht samenwerking met grote namen in Portugal. Daar wordt zij nu gezien als ambassadrice voor de fado in Nederland. Naast zangeres is Daisy zangpedagoge en geeft privézangles in Alkmaar bij haar zangstudio Cantus. In Portugal is zij regelmatig in tv-programma’s te zien en treedt ze voor duizenden mensen op. In Nederland staat ze al jaren in theaters met haar eigen programma’s. Ze werkte met grote namen zoals Stef Bos (met wie ze een duet op haar CD opnam), Jan Dulles en Lenny Kuhr. Daisy Correia zal haar theatertour Uma casa Portuguesa in Alkmaar afsluiten samen met pianist Frank Keijzer en met Sander Tijburg op de Portugese gitaar. Daisy neemt met haar prachtige stem en inleving in de melancholiek van de fado iedereen mee in de hartstocht van deze mooie Portugese muziek.

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BeethovenA2Affiche

 

Zaterdag 23 september

Beethoven vs. Beethoven

Regina Albrink & Klaas Hofstra 

Beethoven is wellicht de populairste componist aller tijden. Hoe heeft hij zulke meesterwerken kunnen maken, terwijl zijn leven één grote worsteling was?

Acteur Klaas Hofstra en pianiste Regina Albrink komen met een nieuwe voorstelling, gebaseerd op de brieven die Beethoven stuurde aan zijn neef (of zoon?) Karl en aan de 'onsterfelijke geliefde'. Vijf jaar lang heeft Beethoven met zijn schoonzuster geprocedeerd over de voogdij over Karl. Toen hij die uiteindelijk kreeg, bleek dat Karl andere ideeën over het leven had dan oom Ludwig.

Klaas Hofstra speelt een componist die door zijn doofheid opgesloten zit in zichzelf. Die door zijn dwangmatigheid mensen van zich vervreemdt, zelfs tegen zich in het harnas jaagt, terwijl hij juist hartstochtelijk zoekt naar genegenheid en liefde. Een genie dat zichzelf in veel opzichten in de weg staat. Eenzaam - met al zijn succes. De toneelscènes worden afgewisseld met Beethovens prachtige muziek gespeeld door Regina Albrink. Muziek als troost, en als verklanking van zijn strijd.

U hoort delen uit de Pathétique, de Mondschein, opus 109, de Appassionata en Für Elise.

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Trio 258 2 fotograaf Ronald Knapp

 

Zaterdag 4 november

TRIO 258

Lestari Scholtes (piano), Eduardo Paredes Cresp (viool) & Leonard Besseling (cello)

TRIO 258 bestaat uit pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling, drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam. Op datzelfde adres, enkele verdiepingen lager, werden tevens de beide strijkinstrumenten gebouwd door vioolbouwer Matthieu Besseling, de vader van Leonard. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw Amsterdam en het Muziekgebouw Eindhoven, in diverse Radio4-programma’s en op festivals als de Uitmarkt en het Kamermuziekfestival Schoorl. Geïnspireerd door hun gedeelde passie voor kamermuziek, zijn de leden van TRIO 258 voortdurend samen op zoek naar een zo krachtig mogelijke verbinding met de muziek én met hun publiek. In dit onderzoek schuwen zij het persoonlijke niet; verkennen zij vanuit grenzen van intimiteit en kwetsbaarheid hun liefde voor het repertoire.

Programma
C. Debussy: Sonate voor cello en piano
L. Janáček: Sonate voor viool en piano
B. Smetana: Pianotrio in g, Op.15

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Camiel Boomsma hr HansvanderWoerd 006

 

Zaterdag 18 november

De romantiek van Schubert en Chopin

Camiel Boomsma

De jonge pianist Camiel Boomsma bewandelt zijn eigen unieke pad en dat heeft hem inmiddels in vele grote concertzalen in de wereld gebracht. Nadat hij internationaal de aandacht op zich vestigde met een cd vol Wagnertranscripties, richt Camiel Boomsma zich op de gevoelige pianoromantiek. Met werken van Chopin en Schuberts mooiste sonate raakt hij rechtstreeks het hart. Camiel Boomsma nam een groot risico toen hij in 2015 met een cd vol Wagnertranscripties aan kwam. De muziek van Wagner laat zich niet echt naar de piano vertalen, zo leek het, en de echte Wagnerfans zouden hun wenkbrauwen fronsen. Camiel Boomsma wist zoveel overtuiging in zijn spel en de transcripties te leggen dat iedereen overstag ging. Pianist Severin von Eckardstein was zelfs zo enthousiast dat hij Boomsma inmiddels heeft uitgenodigd voor een aantal quatre-mainsconcerten. In de RobijnConcertzaal richt Boomsma zich op het centrum van de pianokunst die hij zo lief heeft: de romantiek van Schubert en Chopin. Chopin krijgt een gezicht met zijn kenmerkende Nocturnes en een schitterende Impromptu. Schubert wordt vertegenwoordigd door zijn laatste pianosonate. Een waardig testament met het meesterlijk sombere Andante sostenuto dat door Camiel Boomsma ongetwijfeld onnavolgbaar wordt uitgevoerd.

Programma
F. Chopin -   Nocturne Op. 9, no. 1
                   Nocturne Op. 62, no. 1
                   Impromptu no. 3, Op. 51
F. Schubert  Sonate in Bes-groot, D.960

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 15,00 inclusief drankje tijdens de 'meet and greet' na afloop.
Reserveren: 072-541 44 00 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meet and Greet
Na afloop van de concerten is er gelegenheid om samen met de musici een drankje te nuttigen en na te praten.

Reserveren gewenst: 072-541 44 00 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Betaling: contant bij de ingang van de RobijnConcertzaal.

Adres:
RobijnConcertzaal
Robijnstraat 5
1812 RB Alkmaar

Wijzigingen in de programmering voorbehouden.

YPSN logo zonderschaduw payoff dia-01


Een piano of vleugel is geen dagelijkse aanschaf. Integendeel, het is een investering voor vele jaren en dat vraagt om een zorgvuldige en weloverwogen beslissing. Die begint bij de keuze van uw leverancier. Laat u daarom uitgebreid voorlichten door vakmensen met passie.

Robijnstraat 5 1812 RB ALKMAAR HofYpma logo-01

Tel 072 541 44 00
E-mail info@ypmapianos.nl